2009 – evolusi bermula

Posted on January 4, 2009. Filed under: Uncategorized |

assalamualaikum

ini adalah coretan yang saya tulis dari sebuah forum:-

forum.atasbawah.com

ia adalah respon saya tentang sesuatu perkara (lebih pada kebangkitan aliran sains baru yang serasi dengan islam). ia juga adalah respon tentang pemikiran sesetengah muslim yang masih berbangga dengan pencapaian yang ada tapi sebenarnya mereka masih takut untuk berdepan masa depan. oleh kerana itu, saya berharap, kita muslim di nusantara ini akan berjuang dan discover new knowledge yang akan membunuh ilmu-ilmu si penjahat yang jauh meninggalkan kita. inilah masanya untuk kita berevolusi. evolusi ke arah masa depan.

jika anda setuju, maka laungkanlah “EVOLUSI TELAH BERMULA” di mana-mana, even dalam blog, web atau forum, katakan bahawa evolusi telah pun bermula dan mulai mengembang nanti. Ia adalah evolusi keilmuan dan evolusi dunia yang lebih baik. INSYALLAH.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

SALAM..

bermula dari term, metaphysic, seterusnya psedo science dan seterusnya keylontic science..semua ni adalah perkara baru yang akan membunuh sains bersifat kebendaan semata2…

itulah yang bakal wujud..
jika dari segi political plak, world of muslim berdepan dgn pelbagai jenis musuh tapi sebenarnya musuh dalam selimut yang harus di ‘bunuh’ terlebih dahulu…

kita selalu menyalahkan freemason, dajjal dan iblis atas kemusnahan yang ada..tapi sebenarnya  kita harus menyalahkan diri sendiri sebab malas untuk pergi jauh ke depan melebihi si dajjal dan iblis tadi..
manusia sebenarnya mampu pergi jauh dari mereka-mereka  ini..dah di nyatakan dlm quran bahawa manusia itu sesempurna penciptaan…tapi manusia tetap juga malas dan menunggu..dan tetap menunggu harapan yang semakin pudar..ini kerana manusia tu sendiri yang memudarkannya.

harapan hanya wujud bila ‘man dream and take action..’
‘thousand step begin with single step..’

bukannya, ‘lot thinking but less of action..itulah yang terjadi kini.’

jadi..memang betul, peperangan yang ada adalah peperangan untuk memegang dunia..padahal mereka yang bijal pandai ni tahu dunia ni bukan selamanya..tapi kenapa mereka nak juga pegang dunia yang semakin hancur ini? it better to think then gelabah tak tentu pasal..

sebab tu laa saya cakap..perang yang ada ni berkait-kait..
dari past to present dan future..
semuanya berkait…chapter by chapter but it just a single novel of timeless..

barat dah pun plan untuk future yakni menubuhkan venus project..
but, we..muslim..ape yang ada? still bergaduh sama sendiri nak tengok sapa lebih islam dan lebih rapat dgn ALLAH..adakah itu yang rasul nak?
ramai muslim menuju ALLAH but telah lupa kebajikan mereka pada universe..agaknya semua dah lupa basic first yang paling basic for human beings…?! ramai yang menujuNYA tapi ramai yang lupa amanat kekasihNYA yakni ‘Muhammad rasullullah’. Nabi Muhammad dah bagi complete guideline, tapi umatnya sentiasa juga bergaduh. kenapa? ini semua kerana nak claim bahawa merekalah yang terbaik di sisi ALLAH. hal ini juga terjadi pada si yahudi yang nak claim bahawa merekalah terbaik di sisi ALLAH. sedarkah kita, umat islam..sedikit demi sedikit kita dah sama perangainya dengan yahudi tadi yakni claim we are the best. padahal, di dunia ni tiada pun trademark ‘we are the best’. yang ada hanyalah ‘persamaan dan balace’. selain itu ada hal yang lebih penting.
iaitu..jadi khalifah ALLAH..urus universe dalam perfect order. itulah yang paling penting.

sebab tu lah wujudnya si dajjal, si iblis dan setan jin apa semua..
ni test for us, human..to be better khalifah…!!!

kita selalu fikir the connection between all knowledge and all the theory,
tapi sebenarnya, manusia ada important question need to be answer first..


1- who are we?
2-why we here?
3-where we come from?

inilah soalan basic first…

1-who are we..

inilah yang berbalik pada muslim qoute:-
“awal agama mengenal ALLAH”

maksudnya harus mengenal 4 serangaki yakni:-
-syariat
-tariqat
-hakikat
-makrifat

jika ini pun fail, maksudnya we not better islam yet…kita islam atas nama dan berbangga kerana itu sahaja…that why muslim lemah sekarang..sebab tiada 4 ini, sebab itu muslim just only dream, and keep on dreaming. saya pun belum capai 4 tahap ni dan hanya banyak ‘sembang’ tentang ini, tapi jika ada minat tentang itu, maka insyallah akan di bukanNYA pintu ke arah itu.

2-why we here?

soalan ini akan membawa kepada matlamat yang sudah awal-awal lagi di nyatakan dalam islam iaitu, manusia adalah sesempurna ciptaan dan di ciptakan untuk beribadah kepada ALLAH serta MENJADI KHALIFAH DI MUKA BUMI / UNIVERSE.

di sini sudah menrangkumi 3 qoute penting yakni:-
-who is human ( the perfect creation..ada fizikal dan ada spiritual..can explore both world and beyond)
-what for human existed (untuk beribadat..untuk hidup as projection of HIM. ALLAH tiada yang sama denganNYA)
-why we here (untuk jadi Khalifah. yakni rule the earth with perfect harmony and beyond)

3- where we come from?

soalan ni di jawab mudah oleh agama samawi yakni, manusia datang dari Syurga. oleh kerana itu, memori syurga always ada dalam benak manusia..sebab tu manusia sukakan kesenangan dan lain-lain. inilah DNA memory yang ada dalam setiap insan. tapi, actually manusia lupa tentang hal ini dan jadikan bumi as syurga dan sebab itu dunia jadi worst sebab dunia tak mampu untuk keep feed human pleasure.

dan, jika ‘junk DNA’ berjaya di explore, memory how syurga really is (pendapat saja), akan terbongkar dan kerana itu berlakunya ‘ANGELIC HUMAN” seperti di ramal oleh para peramal (actually mereka bukan meramal tapi melihat future…the better person can do that is..nabi muhammad s.a.w (teringat tentang sahabat nabi yang mati syahid dan jadi angelic di syurga…)

well..ini hanyalah sebuah pandangan. apapun, harap di fikir-fikirkan..kita hidup di dunia ni wajib ada test dan segala mak nenek kejahatan yang bermula dari kedengkian iblis tu adalah test supaya kita boleh jadi better khalifah di muka bumi ini. how can we do that? jawapannya mudah saja. know your self..bagaimana? refer baliklah quote-quote yang ada seperti :


-awal agama kenal ALLAH
-kenal ALLAH kenal diri
-dan lain-lain (sila tambah sendiri)

apapun, kemajuan ialah start dari dalam diri masing-masing. jika anda seorang muslim, haruslah kembali pada basic agama tersebut dan jangan nak putar belit dengan feqah semata-mata. kebanyakkan orang muslim yang better in hadis or feqah suka berlagak dan memperendah-rendahkan orang lain. itulah kesilapannya dan inilah menyebabkan muslim getting worst.

‘jangan ikut barat’ they said, tapi..tahu atau tidak, barat dapat ilmu itu juga dari empayar2 muslim terdahulu..
so, learn from them dan be more beyond them..sekarang ni mereka nak capai teknologi spiritual dah..so, muslim masih lagi terkapai2? so, wake up..it already 1430 hijrah. it time to wake up dan capai sesuatu sebelum dunia beransur2 kiamat.

well..cukup untuk membebel kali ini…harap maaf jika ada salah silap dan tambah laa apa yang patut..sekian. wassalam

Make a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

6 Responses to “2009 – evolusi bermula”

RSS Feed for Hasellusiby’s Weblog Comments RSS Feed

Takbir Allahuakbar 3x.
Sudah sampai masanya siang menggantikan malam, pabila mentari datang pasti rembulan pergi..

dah lama sangat tinggal dlm kegelapan malam

Assalamualaikum wrt…

good job…good job…good job…truskan usaha bersama,moga2 kita sentiasa mendapat petunjuk dan jalan MENUJUNYA…

artikel ini hanyalah pendapat tapi sebenarnya masa depan bukan seperti kita jangkakan..ianya sukar untuk di gambarkan..

kerna itu, pada 1430 hijrah ni, kita harus keluar dan lebihkan action dari thinking dan dreaming..kita harus melakukan sesuatu yang menaikkan kembali semangat muslim dan manusia yang percaya akanNYA.

islam bukan sekadar nama dan kita tidak harus mengambil jalan ekstream sebab masa depan dah di nyatakan bahawa, penguasaan dunia di lakukan dengan jalan ‘musuh menyerah diri’..bagaimana ni terjadi? cuba fikir

bagaimana musuh yang super power tiba2 tunduk dan serahkan negara untuk duduk dalam satu kelompok di bawah penguasa tersebut? ianya bukan sekadar teknologi, ia juga melibatkan akhlak dan tindakan keilmuan..

Awal agama ialah mengenal Muhammad.
~ maaf terpaksa buat correction ini.

Awaluddin makrifatullah..

Kenal diri maka kenal Allah,
Kenal makhluk maka kenal Allah,
Kunci mengenali Allah adalah keikhlasan,
Keikhlasan letaknya dihati,
Dalam jasad ada hati,
dalam hati ada roh,
Roh itu rahsiaNya!
Roh itu adalah sirrNya!
Roh itulah yang terkendung didalam hati menjadi tempat limpahan nur Ilahi,
Nur Ilahi menyemai iman dan taqwa,
Jadilah Insan Beriman & Bertaqwa,
Baik hati maka eloklah jasadnya,

Kita hanya mampu mengenal Af’al, Sifat dan Asma’ Allah tapi kita tidak sesekali akan mampu mengenali zat Allah,
“Laisa ka misli syaiun”,
Hanya Dia yg layak memuji diriNya,
Dia menzahirkan keadaan ZatNya melalui KalamNya yang Agung yakni al-Quran dan rasulNya Muhammad saw,
Kalau bukan kerana Muhammad saw,
Mana mungkin kita mampu mengenaliNya dan kembali kehadratNya,

Dialah yang punya hak untuk memperkenalkan diriNya keatas sesiapa sahaja yang dikehendakiNya,
Insan-insan Terpilih adalah Insan Kamil,
Insan yang telah melalui suatu tahap ujian dariNya yang menyebabkan mereka layak digelar Insan Beriman, Bertaqwa serta Khalifatullah Fil Ardh,
Mereka ini adalah insan yang roh mereka menguasai setiap ruang dan masa yang ada pada jasad dan hati mereka,
Nafsu insani telah tunduk dijinakkan dengan iman dan taqwa,
Bila mendengar kalimah Allah,
Bergetar hati mereka terasa takut, harap dan rindu kepadaNya!
Bila diseru puji-pujian keatas Rasulullah saw,
Timbul dihati sanubari mereka rasa rindu dan cinta yang mendalam terhadap Baginda,

Taqwa hakiki,
Adalah satu-satunya yang membezakan setiap manusia,
Bukan DNA mahupun darah keturunan,
Kerana iman dan taqwa tidak boleh diwarisi,

Dengan taqwa dan iman,
Baru manusia dapat Super Power of Khalifah Fil Ardh,
Menjadi manusia yang berakhlak seperi Rasulullah saw dan hidupnya sentiasa berdamping dengan Allah 24 jam!
Mencapai darjat Insan Kamil adalah idaman bagi setiap insan yang yang telah diizinkanNya mencapai makam makrifah,

Wahai saudara seiman sekalian,
Ayuh kita usaha capai makrifatullah dengan bersungguh ikhlaskan hati menegakkan Syariat terlebih dahulu
dihati dan jiwa kita dengan rasa penuh kehambaan,
Jihad terbesar adalah menentang hawa nafsu,
Kejahatan 70 ekor syaitan yang berpangkat Jeneral sekalipun tidak akan sama sekali menandingi kejahatan oleh seekor nafsu jahat manusia!
Islahkan hati sanubari kita dengan zikrullah yang benar-benar ikhlas,
InsyaAllah, dengan izinNya tidak mustahil kita akan jadi insan-insan terpilih yang disayangiNya,
Ingatlah, dari Dia kita datang, kepada Dia kita kembali!!!

sungguh indah sekali Fattah.


Where's The Comment Form?

  • Blog Stats

    • 92,711 viewers
  • January 2009
    M T W T F S S
    « Dec   Feb »
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031  
  • VISITOR MAP

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d bloggers like this: