‘Post reply’ minggu ini.

Posted on January 11, 2009. Filed under: Uncategorized | Tags: |

Salam…

Pada kali ini, saya hanya mahu pastekan beberapa ‘post reply’ yang telah saya buat dalam beberapa Forum perbincangan tempatan. Antaranya ialah Forum Atas Bawah dan Forum cari.

Sengaja saya pastekan di sini kerana post reply saya yang ini kelihatannya ‘kena dengan jiwa’ saya. Ia berlaku secara tidak sengaja dan ia sebenarnya nasihat untuk diri saya. Tapi, seeloknya saya pastekan di sini untuk sama-sama kita renung dan ambil iktibar bahwa kita ini hambaNYA yang amat-amat memerlukanNYA.

biarpun demikian, saya memerlukan nasihat dan pembetulan dari anda kerana saya pun bukannya betul sangat..ha3. saya pun masih belajar dan kita sebenarnya saling memerlukan kerana tiada siapa yang sempurna. jadi, saya bersedia untuk menerima teguran, insyallah.

Jadi, inilah sebahagian ‘post reply’ dalam minggu ini:-

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

  1. Forum cari.com

Reply ini mengenai isu dajjal dan mahdi. jadi, untuk menambah ‘ajinomoto’ sedikit dalam perbincangan ini, saya ungkitkan perihal dajjal dan iblis serta apa kaitan dengan kita.


A)———->

ikut sejarah..(ni dgr citer org2 je laa..bukti? No..)

-bumi sebelum manusia dulu di huni oleh jin2..dan pada suatu ketika, jin2 ada great wars dan sampai satu tahap, malaikat di suruh untuk hapuskan terus penduduk jin..maka, habis jin2 semua kecuali yg di kehendaki..
di suatu tempat, semua penduduknya musnah tapi ada sorg budak jin masih hidup dan malaikat took him dan bawak ke langit..maka, dia trained well dan jadilah seorang warak dan abid..
dan nama dia azazil..
doanya sgt mustajab dan ilmunya bertingkat2..tapi, bila adam hawa di cipta, dia ingkar dan lupa siapa yg menjaganya dan telah menjadi musuh sepanjang hayat pada manusia..

-satu lagi citer, di suatu tempat, ada seorang bayi di tinggalkan di kuil dan di jaga oleh paderi2..tapi, bila paderi tu jaga, negaranya mendapat masalah dan bala..lalu bayi tu di hanyutkan ke laut..
malaikat amik dan jaganya..di pualu tu dia di temani oleh jasasah seekor binatang berbulu..
dia mendapat ilmu bertingkat2 dan mulai keluar dari pulau tu. tapi bila di kuar dari pulau tu, dia jadi lupa diri sebab di dunia luar, tak de sapa yg lebih pandai dan bijak darinya..maka, dia nak kuasai dunia..
so, jadilah dia mastermind dunia ni dan kita kenali sebagai dajjal..

…………..persamaan cerita ini ialah, mereka berdua ada ilmu yang kow2 tinggi..
satu ilmu tinggi tapi di langit, dan satu lagi ilmu tinggi di bumi..maka, bergabung lah mereka supaya menjadi satu lagi ilmu yang di panggil (pendapat saja)..beyond nothingness…
mereka manipulasi manusia dari ilmu..tapi mereka lupa, ilmu tu dari ALLAh yang menjaga mereka dlm pengwasan malaikat..
kehadiran dua benda ni tidak lain tidak bukan sebagai test untuk kita supaya jadi more than them..
sebab first and final amanah kita dimuka bumi ini ialah:-

-jadi hamba ALLAH
-jadi khalifah ALLAH

camne nak jadi khalifah sedangkan ada ‘benda’ yang lebih bijak dan teratur sedang mengkucar-kacirkan dunia..
camne nak jadi hamba ALLAh jika iblis yang lagi bijak sedang mengawasi kita..

so..it simple enough..ilmu versus ilmu..
that first things mention dlm quran..IQRA..

well..kesimpulannya, biarpun ilmu tu dtg dari seketul batu, take that sebab positive/negative ilmu tu tetap dari ALLAH tapi at the end, the choices is in us..be ADAM or IBLIS…

B)———->

biar berbakul2 kita bincang hal depa ni yakni pak dee dan mr. ib ni..
rasanya, kita harus start dlm diri kita..kita akan berjuang untuk menjadi khalifah terbaik dan hamba ALLAH…

semua senang je kata..kita dah pun KHALIFAH dan dah pun HAMBANYA..hu3
kalu berani kata cam tu.memang hebat laa orgnya..sedangkan ISLAM pun bukan senang kak2 abg2 oii..
mana confirmationnya kita ISLAM..kata di mulut senang..tapi hakikatnya susah..
jalan ke neraka lagi banyak dari syurga..


so, kalu nak kalahkan iblis dan dajjal..
caranya senang je..
ISLAMkan diri anda..ha3

bagaimana?
ISLAM bererti selamat dari segala2nya even manipulasi..

cara?
awal agama mengenal ALLAH..
bagaimana kenal ALLAH?
caranya, bawa 4 serangkai dlm setiap kehidupan kita yakni syariat, tariqat, hakikat dan makrifat..
syariat tempat wujudnya kehidupan..
tariqat jalan menyaksikan 2 kalimah syahadah/ cuci diri
hakikat ketika dah mengenal dan menyaksikan rahsiaNYA
makrifat kembali pada asalnya insan yakni HAMBA ALLAH

nak jadi hamba ALLAH yang bagaimana?
mesti lah yang IKHLAS..

ikhlas bagaimana?
just do it tanpa harapkan apa2…

lagi detail…surah al-iklhas.. mari kita mengkaji…

jangan tanya saya, saya pun nak tanya anda..

senangkan senjata hadapi dajjal dan iblis
tapi, actually bunyi senang tapi amat2 lah sukar nak membuatnya..
usaha tu penting
dan segalanya atas izinNYA
jalan nabi muhammad dah molek..
nak tambah apa lagi…hu3
tu je perisai benteng dari fitnah dajjal

masa depan start dgn diri kita..even imam mahdi atau apa semua..kalu kita umat islam tak start nak berubah dan tak mau bermula mengubah peribadi diri ke arah lebih baik…nampaknya, bukan setakat palestin, mungkin satu semenanjung arab kot kena konker dek israel..nak ke?

p/s: saya ni sembang lebat je..buatnya tidak..kalu sapa nak marah, marah lah, saya open jer..kalu nak pelekuk saya pun, silakan je..saya cuma nak belajar jek..tak mau jadi guru…..ha3…sama2lah kita saling lengkap melengkapi….tak de sapa pun yang sempurna..

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

2- Forum atasbawah.com

Post reply yang ini adalah mengenai isu bangsa Arab yang datang ke tanah Melayu. Jadi, pada pendapat saya setelah melakukan sedikit research dan bertanya pada mereka yang arif, jadi saya simpulkan bahawa MElAYU adalah “Bangsa-Bangsa yang menetap di Tanah Melayu.” …ia kembali kepada perlembagaan dan ia harus kekal tanpa harus ada kepentingan diri sendiri.

C)———->

1 bullet and five shoot..hu3..soalan kenapa tak kekalkan syed/syarifah ni..baik we back at the first great wave of pedagang arab dtg tanah melayu..

first wave dtg kira2 500-700 years ago or maybe more to our land called tanah melayu..
mereka dtg sini dan berkeluarga di sini..kenapa? kerana ingin ASIMILASI dgn para penduduk di sini lalu jadilah mereka MELAYU..
golongan ni ada yg jadi pembesar2 istana dan ada keturunannya menjadi pemerintah..

second wave dtg kira 200-300 years ago sebagai pedagang juga..tapi wave ni kekalkan predicate mereka sebab nak jaga asal keturunan dan tak mau jadi cam first wave yg dah lost their identity. they lost bila mereka hilangkan predicate name mereka dan jadi ‘melayu’..so, second wave tak mau jadi, perkahwinan just among them..

kalau salah teori di atas, sila komen yea..harus memperbetulkan…jangan hanya baca saja..terima kasih
theory wave of aiz plak camni..
first wave dtg ke sini bukan kerana nak berdagang tapi nak tinggal kat sini untuk menjaga sesuatu..
second wave pula sememangnya pedagang dan mereka mangsa politik kerana beranggapan hilang identity adalah memalukan sebab mereka tak tau konspirasi sebelum first wave dtg sini…
and…konspirasi still existed and be kept safely here..called tanah melayu..
APA ITU MELAYU?
Ini hanyalah pendapat sahaja…
-Tanah ini asalnya ‘kosong’
-Bangsa-bangsa dari seluruh dunia datang dan menetap di sini
-Mereka yang menetap di sini tahu ‘rule of MALAY’
-Bangsa-bangsa dari seluruh dunia berasimilasi dan ianya masih berlaku hingga kini
-kerana itu, tiada genetik khusus untuk ‘melayu’ kerana ‘melayu’ bukan bangsa tapi bangsa-bangsa..
-Melayu itu ‘bahasa’ dan ‘nama pada tanah ini’
RULE OF MALAY?!

here, this land is melayu and we are product of MELAYU..bangsa2 melayu..

the rule is so simple to live here in perfectly harmony.
1- bersedia untuk menerima bangsa lain untuk menetap di sini..
2- bersedia untuk memberi dan mentaati pemerintah untuk menetap di sini
3- tanah ini tiada siapa yang punya kecuali DIA
4- keep 3 above in mind and dont question it again..never!

p/s: kenapa terjadi masalah perkauman di tanah ini? sebab tak bersedia menerima dan tak bersedia memberi serta ada kepentingan peribadi, mungkin?!..owh, forgot..this land, the owner is HIM..got it?!

wassalam

Make a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

13 Responses to “‘Post reply’ minggu ini.”

RSS Feed for Hasellusiby’s Weblog Comments RSS Feed

Maklumat pasal melayu dan asal-usulnya boleh diperolehi melalui buku “Berpetualang Ke Aceh”.Maklumat lanjut boleh layari http://www.merahsilu.blogspot.com

salam..terima kasih kerana bagi link tersebut. dah lama tak call bro merah silu sebab hilang number phonenya. Apapun info dari Merah Silu bagus. Jika ada link yang harus di selidiki, silalah paste, terima kasih..wassalam

tuan, sila check pm tuan di forum cari segera…kehehe..pls secepat mungkin

macam ni ke asal cerita nya

PEWARIS ASAL TANAH JAWI NI KORANG NAK LETAK KAT MANA HAH!!!!!!!!PERNAH DENGAR JAKUN, TEMUAN, SEMANG, E.T.C. DAH BERIBU TAHUN NENEK MOYANG KAMI DIAM DLM HUTAN SEMENANJUNG TANAH MIM NI SELEPAS BANJIR BESAR DAN GEMPA MENGHABISI RIWAYAT KAMI DULU.

Полиграфия и Дизайн, Цифровая печать в Самаре. Мы создаем и продвигаем сайты в городе Самара и Самарской области

знакомства только секс Бежаницы знакомства алтайский край славгород знакомства только секс Ростов-на-Дону знакомства тайка знакомства только секс Пачеболка интим знакомства в украине

знакомства ради секса Арзамас секс знакомства вконтакте Люберцы давлеканово знакомства сайт знакомств г владивосток интим объявления иркутск

Подсолнечники – гелиотропные растения рода Helianthus. Они научились говорить за нас и понимают все мысли людей. Обратите внимание на зелень в оформлении композиции: в мужском букете хорошо смотрятся массивные, мясистые листья и стебли насыщенного изумрудного цвета. Какие цветы подарить девушке? Как выбрать цветы для любимой девушки? Читать подробное описание самых красивых цветов и каким девушкам они подойдут на ВОЛНЕ Цветы, букеты, праздничные композиции, цветочные корзины. Доставка по городу.


Where's The Comment Form?

  • Blog Stats

    • 92,711 viewers
  • January 2009
    M T W T F S S
    « Dec   Feb »
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031  
  • VISITOR MAP

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d bloggers like this: