chapter 1- ancient was future

salam…

actually tak de mood sangat nak post tapi rasanya tak best tak update blog sebab blog ni di wujudkan untuk beri explaination pasal future phenomenon…

mula2…saya akan beritahu apa itu future phenomenon dan apa kaitannya dengan masa depan…tapi secara berperingkat laa.

chapter 1- ancient was future, future was ancient…

apa yang nak saya katakan ialah, zaman dulu dan zaman akan datang sentiasa related. ia iabrat sebuah buku yang saling memerlukan jalan cerita yang sama…

bab berbeza…jalan cerita yang sama tapi tak serupa…itulah ‘buku’ future phenomenon

rasanya baik straight to the point je…

dalam future phenomenon..ada beberapa istilah yang harus kita ketahui iaitu:-

-novel/buku ‘masa’
-bab/chapter
-perenggan
-capital letter/huruf permulaan pada setiap perenggan…

so…apa kaitannya dengan future phenomenon?

so…ni kaitannya:-

-novel/buku masa adalah ‘masa infiniti’ iaitu jalan cerita yang telah di ‘kisahkan’ dalam luh mahfuz (wallahuaklam..segalanya dalam gengaman ALLAH jua)

-bab/chapter…ialah masa perebuhan/ time period…contohnya:- zaman adam turun kebumi, zaman pasca banjir, zaman kerasulan, zaman kebangkitan islam, dan zaman akhir

-perenggan…atau di kenali sebagai event…dalam setiap bab/chapter, pasti ada event yang berlaku…event ni berlalu tiap2 hari tetapi akan ada event ‘besar’ yang akan merevolusikan jalan cerita dalam bab/chapter tadi…sebagai contoh:- penghijrahan nabi MUhammad ke madinah dalam bab/chapter zaman kebangkitan islam…event to membawa kepada tertubuhnya negara islam yang pertama.

-capital letter/huruf di hadapan perenggan…inilah yang di namakan ‘booster’…ia berkaitan dengan perenggan (chapter). capital letter nilah yang membawa keseluruhan huruf2 dalam perenggan itu ke arah sub-cerita yang sedikit berbeza dari perenggan yang lain…

………………………………………………………………………………………………………………………

so… jika anda semua dapat lihat, future phenomenon ni sentiasa berlaku dan saling berkaitan. berlainan lokasi, berlainan watak, berlainan masa…tapi dalam satu cerita (novel ‘luh mahfuz’)

apa kepentingan future phenomenon sebenarnya? nanti saya ceritakan…

salah satunya…ia berkaitan event multi-demension..wallahuaklam

ada

so…tamat chapter 1…

wassalam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

4 Responses to “chapter 1- ancient was future”

RSS Feed for Hasellusiby’s Weblog Comments RSS Feed

Kupasan yang menarik dan memberi peringatan

“Yang telah menciptakan tujuh langit berlapis-lapis. Kamu sekali-kali tidak melihat pada ciptaan Tuhan Yang Maha Pemurah sesuatu yang tidak seimbang. Maka lihatlah berulang-ulang, adakah kamu lihat sesuatu yang tidak seimbang?” Al-Mulk:3

“Kemudian pandanglah sekali lagi niscaya penglihatanmu akan kembali kepadamu dengan tidak menemukan sesuatu cacat dan penglihatanmu itupun dalam keadaan payah.” Al-Mulk:4

“Sesungguhnya Kami telah menghiasi langit yang dekat dengan bintang-bintang da Kami jadikan bintang-bintang itu alat-alat pelempar syaitan, dan Kami sediakan bagi mereka siksa neraka yang menyala-nyala”. Al-Mulk:5

Assalamualaikum..

Wahh..Aiz tahniah..Nampaknya Future Scientist Malaysia ni dah buka research center kat sini..Nanti kami masuk lg untuk comment..Syabas Aiz

I love this.
This is a beginning for me.
I was wondering about this since I was in standard 4.
My mom keep talking about this idea to me.

Terima kasih kerana meluangkan masa mewujudkan blog ini. Saya belum pernah baca novel sekreatif ini. Tahniah. Terima kasih Tuhan kerana menjadikan penulis sebegini.

Saya masih di peringkat awal pembacaan.. sila teruskan.. dan doakan saya habis membaca dan memahami setiap kandunganya.🙂


Where's The Comment Form?

  • Blog Stats

    • 92,711 viewers
  • December 2016
    M T W T F S S
    « Jun    
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031  
  • VISITOR MAP

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d bloggers like this: